Twitter 1.1

Vad är Twitter?
Twitter, www.twitter.com är en sorts kostnadsfri mikroblogg där man skriver korta meddelande, ladda upp bilder och sedan dela med sig till andra användare på hemsidan. Vad som är en typisk mikroblogg är att där antal tecken för meddelande begränsad, och för Twitter ligger gränsen på 140 tecken. På Twitter kan man följa efter andra användare efter deras uppdateringar. Man behöver inte vara vän för att få information om varandra. Det räcker med att söka efter den personen man söker, sedan kan man få information om personen direkt. Däremot kan man göra begränsa sina tweets om vilka twittare får kolla på tweets som man har skrivit. Vill en twittare kolla på den tweet så skickas det en förfråga, sen är det upp till man själv om man vill att den twittare ska få se på ens egna tweets eller inte. Twitter måste inte ske via datorn för att kunna göra inlägg, utan det fungerar också via mobilen. Dessutom kan Twitter förbindas med andra sociala nätverk och medier som Facebook, där visas nya twitter uppdatering automatiskt. (Arvidsson, Visuri, 2011, s.7 )

 

Hur fungerar Twitter?
De meddelande som skrivs i Twitter kallas för Tweets. Det finns inga gränser om hur många tweets som få publiceras, utan man kan göra hur många tweets man vill. Hamilton har nämnt att grundide med tweets var att man skulle skriva vad twittare, det vill säga användare gjorde, kände och hade i sig just den stunden. Dessutom kan man göra ett inlägg till andra twittare om man har något att säga, men fortfarande få inlägget innehålla maximalt 140 tecken. Enligt Carnebro (2010) är tweets indelad i fyra olika typer:

-          Uppdatering innebär att man skriver en tweet utan att det rikta till någon eller något speciellt.

-          Mention innebär att man skriver en tweet som riktar sig till andra twittare. Geonom att skriva @-tecknet framför twittrarens twittnamn kan man börja skriva ett meddelande. Skriver man @-tecknet före tweet, bli den bara synlig mellan man själv och twittaren som man skriver till. Om @-tecknet ligger längre in av tweet bli den också synlig för alla andra twittare.

-           Direct Messages, som förkortas med DM, innebär att man skickar ett meddelande som är bara synlig mellan dig och en twittare, och fortfarande får meddelande innehålla max 140 tecken.

-          ReTweet, som förkortas med RT, innebär att man vill föra vidare en tweet som någon har skrivit till man själv och som man tycker är något roligt eller viktigt. Enligt Hamilton att tanken med RT var att man skulle slippa markera, kopiera och klistra in den texten som man vill föra vidare. Dessutom kunde man ångra, som också kallas för ”unretweet” för att den retweeten som man hade gjort ska inte publiceras mer, men det kanske finns andra twittare som hade hunnit läsa innan man tog bort den.

De som följer efter twittares profil kallas för followers. Som jag har nämnt tidigare så behöver man inte vara vän med varandra för att kunna följa efter, men däremot vet men man när personen gör nya uppdateringar (tweets, bilder), vilket gör att man få söka efter personen hela tiden för dens nya uppdateringar. För att underlätta detta trycker man på knappen ”Follow”, som gör att man få uppdateringar från den twittare automatiskt och direkt när man loggar in på sitt konto.

På Bio kan twittare man ladda upp en profilbild och skriva kortfattat om sig själv på maximalt 255 tecken. Man kan säga att bio skapar intresse hos followers som läser din profil, och senare bestämma om det är en person den vill följa. (Carnebro, 2010)

Att ladda upp bilderna sker det inte via själva Twitter hemsidan. För att kunna ladda upp bilderna måste bilderna laddas upp via hemsidan www.twitpic.com. Där kan man logga in med sitt eget Twitter-konto, sedan kan man börja ladda upp bilder och video, men en i taget. Där finns det ett fält som man kan skriva kort om vad bilden eller video handlar om med max 114 tecken.


Kommentarer
Postat av: Alexis

Hej här kommer en kommentar till det du skrivit på din blogg fram tills nu :)



Det du skriver är väldigt bra på det sättet att det är informationsrikt och lätt att förstå. Det är bra att du tar upp och förklarar de olika förkortningarna som används när man twittrar, blir lättare för personer som inte twittrar att förstå hur man kan använda sig av twitter som socialt nätverk, och vad saker och ting betyder.



Till just den fakta information om twitter så skulle du kunna använda dig av Wikipedia som källa, om du känner för fler referenser:) som du säkert kan sätta in i din text. Till exempel så skriver Wikipedia (2011) att tweets kan beskrivas som sms på internet, eller som du skrev i ett inlägg att twitter är en microblogg.



Du tar upp i nått inlägg frågan vem twittrar och varför, de e bra att du ger olika exempel på företag och människor som använder sig av twitter. En annan fördel med twitter är att de kan fungera som nyhetskälla, som att användarna på twitter var de första att bland annat skriva och rapportera för omvärlden om nödlandningen i Hudson River i januari 2009 (Fitton, Laura et la. 2009 s.246). :)



Lite tips, Lycka till :D!



Källor:

Wikipedia (2011) twitter. [Elektronisk]
 Tillgänglig:<http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter> [2011-12-05]



Fitton,Laura, Gruen, Michael and Poston, Leslie. (2009). Twitter for dummies.Indianapolis: Wiley Publishing, Inc.



Postat av: simone

åh, jag har twitter :)

2011-12-05 @ 14:13:06
URL: http://gmz.blogg.se/
Postat av: Emelie

bra förklaring! =)

2011-12-05 @ 15:04:56
URL: http://emellay.blogg.se/
Postat av: michelle

Inte direkt en twitter älskare men ok ! <3

besök gärna min blogg^^

2011-12-05 @ 15:30:27
URL: http://moofies.blogg.se/
Postat av: Anonym

allt bra idag?:D

2011-12-05 @ 15:49:46
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: DIANA ÖSTERBERG

Hejsan! Allt bra med dig då? :)

2011-12-05 @ 16:43:39
URL: http://dianaosterberg.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv: Härligt:) jo de är bra!

2011-12-06 @ 15:11:23
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: simone

SV: Åh, tack så mycket! Nej jag går på International Baccalaureate men jag är väldigt mode intresserad! Funderar på att ta ngn kurs utomlands sen efter studenten :)

2011-12-06 @ 16:01:01
URL: http://gmz.blogg.se/
Postat av: DIANA ÖSTERBERG

sv; Tjena, lugnt! :) det är bra med mig med.

Tack! ja, jag har gjort min design :D

2011-12-06 @ 18:35:57
URL: http://dianaosterberg.blogg.se/
Postat av: Jacob

Hej Boimy

bra formulerat inlägg och lätt att läsa: :D Det jag tänkte på efter att jag hade läst inlägget var att du tar inte upp något om hur man går tillväga för att skapa ett konto på twitter. Vet inte om det behövs, har en bok du kan kolla i om du vill. :P



O'Reilly, Tim & Milstein, Sarah (2009). The Twitter Book. USA: O'Reilly media Inc.

2011-12-07 @ 18:12:20
Postat av: simone

SV: Okej, bra att du är nöjd i alla fall! Vad går du för utbildning nu ? :)

2011-12-08 @ 09:27:13
URL: http://gmz.blogg.se/
Postat av: DIANA ÖSTERBERG

sv; hehe, tack! :D

Jadu, bra fråga ;)

2011-12-08 @ 19:41:32
URL: http://dianaosterberg.blogg.se/
Postat av: simone

SV: Nej det har jag inte! Det är en låt text för "Var jag än i världen vänder"! :)

2011-12-12 @ 17:47:44
URL: http://gmz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0